Előzmény

Gyakran felmerülő igény a hotelek, panziók részéről, hogy a szobákban tökéletes minőségben, a vendégkörükhöz igazodó TV műsor választékot tudjanak nyújtani. Ha van a környéken kábel TV szolgáltatás viszonylag egyszerűen megoldható a műsorral való ellátás, de még ez esetben is kielégítetlen maradhat a külföldi csatornák iránti igény.

A teljesen saját megoldást eddig csak kevés hotel tudta kigazdálkodni, mivel egy saját TV rendszer (fejállomás) beüzemelése több millió forintos költséggel járt. A technológia fejlődésével, olyan új, innovatív megoldások is elérhetővé váltak, amelyek alkalmazásával a kis hoteleknek sem kell lemondani a minőségi TV szolgáltatásról, s mindez már megfizethető.

Cél

Egy minihotelbe korszerű, üzembiztos, költséghatékony megoldást kínálni, a TV programokkal való ellátásra. Fontos, hogy felügyelet nélkül, alacsony üzemeltetési költséggel lehessen működtetni. A telepítés minél egyszerűbb legyen és rugalmas legyen a csatornák kiválasztása. 

Megoldás I.

Műholdas és földi digitális jelforrások jeleinek vételével, majd közösítésével, egységes, DVB-T modulációval saját műsorcsomagok előállítása és bejátszása a meglévő antenna rendszerbe, ami egyaránt  lehet csillagpontos, vagy soros kialakítású.

Egy Johansson Colosseum mini fejállomás veszi a műholdas jeleket, szükség esetén dekódolja, és csomagokba rendezve DVB-T modulációjú RF jelet állít elő. Egy földi antennával vesszük a MindigTV ingyenes csatornáit, majd a Johansson 35 dB-es erősítővel beállítjuk a megfelelő szintet és közösítjük a fejállomás kimenetével. A közösített jel egyaránt tartalmazza a lekonvertált műholdas, valamint az ingyenes MindigTV adóit is. Ez a jel már a megszokott módon adható be a hálózatba. Vihető nagyobb távolságra, vagy egyszerűen elosztható több vételi helyre.

 


Javasolt csatornalista

 

A csatornalista összeállítása természetesen szabadon variálható, de a következői szempontokat figyelembe kell venni:

•    a földi kínálat adott, az nem variálható

•    a fejállomásnak 4  bemenete van, tehát maximum 4 transzponderről lehet összeválogatni a csatornákat.

•    a Powercam maximum 10-12 csatornát tud stabilan kinyitni, tehát annyi UPC-s csatorna lehet, viszont ez nem fontos, hogy ugyanazon a TP-n legyenek

•    a DVB-T MUX sávszélessége maximum 31.7 Mbps, ezért úgy kell összeválogatni a csatornákat, hogy a kimeneteken átlagosan maximum 24-25 Mbps-nál ne legyen több az össz sávszélesség, (így marad bőven  tartalék) Ehhez segítséget nyújt a rendszer, mert a “Service assignment” menüpontban folyamatosan kijelzi az éppen aktuális sávszélességet

•    a 4 kimeneti modulátor 4 szomszédos csatornát foglal el, tehát olyan helyet kell keresni nekik, ahol van ennyi szabad hely a meglévő csatornák között.

 

Előnyök

•    innovatív technológia, kompakt kivitel

•    web interface-n keresztül rugalmasan konfigurálható

•    áramszünet után automatikusan visszaáll a rendszer

•    interneten keresztül távfelügyelhető

•    alacsony áramfogyasztás, nagyon alacsony költséggel üzemel

 

 

Megoldás II.

Legalább 44 programot továbbítunk, amiből 9 db HD minőségű. 10 nemzetközi,  és 34 magyar, DVB-T modulációval. A rendkívül gazdag és változatos csatornakínálatot úgy válogattam össze, hogy A lehető legtöbb csatorna benne legyen az előre megadott listából.

A meglévő és a felszerelésre kerülő földi antennák jelei egy Johansson profileren keresztül kerül be a rendszerbe, amely biztosítja, hogy a magyar földi csatornák megfelelő jelszinttel és az alsó tartományba konvertált frekvenciákon működjenek.

A parabola antennák kábelei 9x8-as multiswitch-en keresztül kapcsolódnak a fejállomáshoz, ez és a rendszerbe iktatott Mikrotik router biztosítják, hogy a rendszer teljesen távmenedzselhető legyen és a csatlakozások megbontása nélkül tetszőlegesen programozhatóak legyenek a csatornák.

A megvalósítás Aartech 3348 korszerű, digitális fejállomással történik. Az eszköz képes 24 órás, felügyelet nélküli, stabil működésre. Internetre csatlakoztatva távdiagnosztikai, szoftverfrissítési és átprogramozási, azaz teljes távfelügyeleti lehetőséget biztosít.

 

 

 

Javasolt csatornalista

 

FONTOS:A fizetős csatornákhoz szükséges engedélyek beszerzése a megrendelő felelőssége. A fejállomásba 2 db UPC direkt kártyát kell betenni a megfelelő csomaggal.

 

EXTRA: ez a változat rendelkezik úgynevezett IP kimenettel is, ami egy jövőbe mutató fejlesztés. Megfelelő IP hálózat esetén a rendszer képes kiszolgálni műholdas TV műsorokkal a vendégeket számítógépen, tablet-en, vagy mobiltelefonon keresztül is.