A Cryptex beléptető- és munkaidő-nyilvántartó termékcsalád tagjai napjaink biztonságtechnikai rendszereinek fontos összetevői. A beléptetőrendszerek használatával magasabb biztonsági szinten tudhatjuk mindennapjainkat. 

 

Cryptex beléptetők Windows operációs rendszer alatt futnak, és munkaidő-nyilvántartó elemei hálózati környezetben működő Access vagy SQL adatbázis alapú rendszerek. A beléptető- és munkaidőnyilvántartó-rendszerek használatával az alkalmazottak belépési jogai ellenőrzés alatt tarthatók, és a naplófájlok havi kiértékelésével a munkaidőkezelés adminisztrációja is elvégezhető. A rendszer számos biztonsági és kényelmi funkcióval rendelkezik, alkalmazása anyagi haszonnal jár, miközben segítségével maximális biztonság érhető el.

A lehetőségek

A Cryptex széles termékpalettával elégíti ki a különböző felhasználói igényeket, legyen az személy- vagy gépjármű-beléptetés, egyetlen ajtó vezérlése vagy rendszerbe épített teljes nagyvállalati alkalmazás. A rendszerek sokkal többet nyújtanak, mint az egyszerű ajtónyitás vagy -zárás, a beléptető- és munkaidőnyilvántartó-rendszer pedig ingyenes szoftverek használatával biztosítja, hogy:

  • értékeink a vállalaton belül maradjanak, a fenyegetéseket pedig azon kívül tudjuk.
  •  a felhasználók csak meghatározott időben és csak a meghatározott területekre léphessenek be.
  • nyugodt, biztonságos és összehangolt legyen a mindennapi ügymenet.
  • pontosan ismerjük alkalmazottaink munkahelyen töltött idejét…

Az említett legfontosabb tulajdonságokon túl, számos további funkció áll rendelkezésre az egyéni biztonsági szint kialakításához, mint például az „Antipassback”funkció, amely megakadályozza a beléptető kártyák kölcsönadását és állandó kártyahasználatra kényszeríti a felhasználót vagy a „Főnök nyit funkció”, amely használatával csak a felettes azonosítása után szabad a bejárás. Nagyon fontos, hogy például termelő területre – ahol veszélyes gépekkel dolgoznak –, a munkavállalók csak a felettes jelenlétében léphessenek be. A funkció alkalmazásával a munkahelyi balesetek esélye nagyban csökkenthető.

Cryptex beléptető- és munkaidőnyilvántartó-rendszer

Energiatakarékossági szempontból is hasznos, hiszen csak munkavégzés esetén, a vezető érkezése után történik energiafogyasztás, felügyelet nélkül az alkalmazottak nem vehetik használatba a létesítményt. Emellett számos más hasznos lehetőséget biztosít a Cryptex beléptető- és munkaidő-nyilvántartó termékcsalád.

Egy darab vagy néhány ajtó

Az önálló terminálokat egyetlen vagy néhány ajtó esetén alkalmazzuk, azonban a szoftvereken keresztül az ajtónyitáson túl további funkciókat is használhatunk. A különböző biztonsági funkciókkal meghatározhatjuk a belépési jogosultságokat, akár különböző időpontokra leosztva. A jelenlétadatok kiértékelésével teljes képet kapunk a felhasználók munkával töltött idejéről. Végeredményében egyszerűen és gyorsan telepíthető, széles körűen alkalmazható rendszert kapunk, ahol az azonosítási mód lehet RFID-kártyás, egyedi PIN-kódos vagy biometrikus.

 

Több ajtó, különböző azonosítási móddal

Az összetett rendszerek alapelemei a kontrollerpanelek, amelyek egy-, két- és négyajtós változatban állnak rendelkezésre. Mindhárom típus elérhető RS485 vagy TCP/IP kommunikációval. Egy rendszeren belül legfeljebb 256 darab RS485-ös kontrollert használhatunk, amíg a TCP/IP-s panelek esetén nincs ilyen korlátozás. Egy rendszeren belül a kontrollerpanelek vegyesen is telepíthetők, működhetnek on-line vagy off-line üzemmódban. Off-line üzemmód esetén a kontrollerpanelek minden rendszereseményt tárolnak a memóriájukban, ezek később szoftveres kapcsolat esetén lekérdezhetők és megtekinthetők.

Cryptex beléptető- és munkaidőnyilvántartó-rendszer

 

A felhasználók azonosítási módja számos lehet, alkalmazhatunk

  • normál EM ID-kártyaolvasókat,
  • kártyaolvasókat számbillentyűzettel,
  • nagy hatótávolságú EM ID- vagy UHF-kártyaolvasókat és
  • biometrikus azonosítókat.

A rendszer rugalmasságából adódik, hogy a kontrollerpaneles rendszerek a magánszemélyektől a nagyvállalatokig bárhol alkalmazhatók, bármelyik azonosítási módszerrel és ezek bármilyen kombinációjával.

Cryptex beléptető- és munkaidőnyilvántartó-rendszer
 

 

Mikor jó az RFID?

Az RFID-kártyás azonosítási technológiát a működési sebessége miatt olyan helyeken is alkalmazhatjuk, ahol tömeges azonosításra van szükség. Így például sok személy tömeges mozgása esetén iskolákban, gyárakban vagy tömeges árumozgás felügyeletére.

Cryptex beléptető- és munkaidőnyilvántartó-rendszer Cryptex beléptető- és munkaidőnyilvántartó-rendszer
Cryptex beléptető- és munkaidőnyilvántartó-rendszer Cryptex beléptető- és munkaidőnyilvántartó-rendszer Cryptex beléptető- és munkaidőnyilvántartó-rendszer

A Cryptex termékkínálatában számos kártyaolvasó áll rendelkezésre, amelyekkel mind méretben mind designban alkalmazkodunk az igényekhez, és egyedi igényeket is kielégítünk, például a cég logója is megjelenhet a kártyaolvasón.

Cryptex beléptető- és munkaidőnyilvántartó-rendszer

Mikor jó a biometrikus azonosítás?

A biometrikus azonosítás olyan technológia, amely méri és rögzíti személyek egyedi fizikai, testi jellemzőit, ezekből kódsorozatot állít elő, és ezt ellenőrzi minden egyes azonosítás alkalmával. Ilyen egyedi jellemző több is van, a legismertebbek az ujjnyomat- és/vagy tenyérlenyomat-, íriszazonosítás, érrendszer térkép, arcfelismerés. A technológiák fejlődésével, a gyártás nagyüzemivé válásával mára a mindennapokban is elérhetők lettek ezek az azonosítási módszerek. A tömeges beléptetésben elsőnek az ujjnyomat, ezután az arcfelismerés terjedt el. Az összes technológia kapcsán fontos megjegyezni, hogy a kódsorozatból az eredeti ujjnyomatot vagy arcképet még az algoritmus segítségével sem lehet visszaállítani, mivel a kódsorozat csak a személyre jellemző egyedi pontokból készül.

Cryptex beléptető- és munkaidőnyilvántartó-rendszer

De lényegében mire is jó ez? Igaz, hogy az eszközök valamivel drágábbak, mint az RFID-olvasók, viszont a felhasználók az egyedi fizikai jegyeiket nem tudják otthon felejteni, így mindig beléphetnek a jogosított ajtón. Másrészt a munkáltató biztos lehet benne, hogy mindig az adott felhasználót azonosította a rendszer, mivel a kártyával ellentétben az ujjunk vagy az arcunk nem kölcsönadható. Ezért a rendszer visszaélésektől mentes, pontos adatokat fog tartalmazni, ez pedig a munkaidő-kezelés szempontjából elengedhetetlen.
A Cryptex termékkínálatában számos ujjnyomat olvasó elérhető, sőt a CR-F1006-os típust kültérre is telepíthetjük. Az ujjnyomat azonosításhoz fizikai kontaktus szükséges, de nem minden helyen van lehetőségünk az alkalmazására.
Steril környezetben vagy védőfelszerelést igénylő helyeken szükségünk lehet érintés nélküli azonosításra. Ilyen környezetben kiváló megoldás a CR-FA686 arcfelismerő terminál, amely szabadalmaztatott 3D-s eljárással végzi az azonosítást. A rendszert egy egyszerű fényképpel nem lehet megtéveszteni. Remekül illik a termékhez a „No-touch” érintés nélkül használható kilépéskérő „gomb”, amelyet nem felügyelt kiléptetés esetén használhatunk. Felhasználási területei laboratóriumok, kórházi területek vagy akár műtők is lehetnek.

Cryptex beléptető- és munkaidőnyilvántartó-rendszer

 

A termékcsalád tagjai a kiegészítők is

A beléptető rendszerek minden összetevőjét megtaláljuk a termékkínálatban úgy, mint különböző tápegységek és tápdobozok, elektromos zárak, tartó mágnesek, ajtónyitó gombok, vésznyitók vagy akár villámvédő modulok. Így minden összetevőt egy helyről egyszerre beszerezhet.