A vírusirtó szoftver kiválasztása során érdemes körültekintően eljárnunk, hiszen erre a programra bízzuk dokumentumaink, fényképeink és más adataink védelmét. Sajnos azonban a különböző gyártók marketing üzenetei között nehéz kiigazodni.

Segítségképpen az alábbiakban összeállítottuk azoknak a kérdéseknek a listáját, melyekre érdemes választ keresnie, mielőtt kiválasztja új vírusirtóját.

1. Milyen teljesítményt nyújt a kiválasztott szoftver?

Egy vírusirtó teljesítménye összetett kérdés. Egy jó vírusirtó nem csupán felismeri a kártevőket, de nem ad téves riasztásokat sem.

Képzelje el, milyen lenne, ha egy vírusirtó úgy találná meg a kártevőket, hogy egyszerűen minden egyes fájlt kártevőnek minősít. Így aztán blokkolná a dokumentumait, a levelezését, a képeket, amiket a számítógépén tárol. Könnyen belátható, hogy ez nagy kárt okozna Önnek.

Ezért olyan vírusirtó szoftvert érdemes választania, ami egyidejűleg:

 • Felismeri a kártevőket.
 • Nem minősíti kártevőnek az ártalmatlan fájlokat.
 • Végül mindemellett gyors, és nem lassítja le az Ön számítógépét.

Ez a három tényező határozza meg, hogy milyen minőségű szoftverről beszélünk. Ráadásul, amikor teszteredményeket hasonlít össze egymással, akkor nem csupán egy tesztet érdemes megvizsgálnia, hanem többet. Így megtudhatja, hogy egy vírusirtó hosszabb távon milyen teljesítményt nyújt. 

Nem titok, hogy az ESET termékei tartják a Virus Bulletin tesztek rekordját. Az ESET 1998 óta vesz részt ezen a nemzetközileg elfogadott teszten, és több VB100 díjat gyűjtött be, mint bárki más. Így bizonyított, hogy az ESET termékei megbízható módon felismerik a kártevőket és nem zavarják téves riasztásokkal a felhasználókat. Mindemellett az ESET termékei gyorsaságukról is híresek, így nem lassítják le a számítógépeket.

2. Szoftvert vagy szolgáltatást vásárol?

A vírusirtó szoftverekből folyamatosan jelennek meg új verziók. Így Ön nem jár jól, ha mondjuk augusztusban megvásárolja egy neves vírusirtó termék évszámmal ellátott verzióját, majd novemberben csalódottan tapasztalja, hogy a frissen megjelenő új verziót nem tudja használni.

 

Az ESET termékei esetén viszont nem terméket, hanem egy szolgáltatást vásárol. Amennyiben 1, 2 vagy akár 3 évre megvásárol egy licencet, és az adott termékből új verzió jelenik meg, arra Ön díjmentesen áttérhet. Így mindig a legfrissebb, minden újítást tartalmazó vírusirtót használhatja.

Ráadásul az unilicencnek köszönhetően szabadon válthat a platformok között is. Amennyiben Ön Windows operációs rendszerre vásárolja meg az ESET termékeit, de később OS X vagy Linux platformra váltana, ezt megteheti - a licence érvényes. 

3. Milyen támogatást kap a szoftverhez?

100%-os vírusirtó sajnos nem létezik. Mindig megjelenhet egy olyan új kártevő, amire egyetlen egy vírusirtó sincs felkészülve. Ilyenkor kap szerepet a támogatás. Egy jó terméktámogató csapat ugyanis képes arra, hogy adatvesztés nélkül megtisztítsa a fertőzött számítógépeket.

Az ESET termékei esetében Ön - Magyarországon egyedülálló módon - teljes körű terméktámogatást kap. Így e-mailben és telefonon is felveheti a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal, valamint igénybe veheti a távirányításos támogatást, melynek keretében távolról, az interneten keresztül képesek vagyunk megtisztítani a fertőzött számítógépeket. Ezért az esetek döntő többségében nem következik be adatvesztés, képesek vagyunk helyreállítani a megfertőzött számítógépet. Nem véletlen, hogy az ESET magyarországi csapata nyerte el a CHIP magazin Szupport díját.

4. Miért érdemes fizetni a vírusirtóért?

Az ingyenes vírusirtókhoz nem jár magyar nyelvű telefonos és távirányításos terméktámogatás. Ezen kívül az ingyenes vírusirtók között számos akad, amelyik nem tartalmaz teljes körű funkcionalitást. Tájékozódjon, mielőtt választ, az információk elérhetőek az Ön számára is. Ha megtekinti, hogy konkurenseink ingyenes és professzionális, fizetős kiadása között milyen funkcionalitásbeli különbségek vannak, látni fogja ezeket. Keresse fel az ingyenes vírusirtók honlapját, és nézze meg.

Az olyan funkciók, mint a rootkit vagy az aktív böngésző védelem, nagyon fontosak. Véleményünk szerint ne bízza olyan védelmi szoftverre fontos dokumentumait, ami nem tartalmazz minden funkciót, ha már nem minket választ, fizessen egy konkurensünk teljes értékű, minden funkciót tartalmazó szoftveréért.

5. Milyen kedvezményeket vehet igénybe?

Az ESET termékeinek árából jelentős, 50%-os kedvezményt nyújtunk diákok, pedagógusok, nyugdíjasok és egészségügyi dolgozók számára. Szoftvereinket ezen kívül kedvezményesen vásárolhatják meg nonprofit egészségügyi, kulturális és oktatási szervezetek, valamint közigazgatási intézmények.

 

 

A jó vírusirtó olyan, mint egy intelligens robot. Képzeljük el, hogy a házunk kapuját egy robot őrzi, és mindenkit megvizsgál, aki vendégségbe jön hozzánk. Van nála egy lista a bűnözőkről és egy lista a barátainkról. Amikor érkezik hozzánk valaki, a robot megnézi, hogy rajta van-e valamelyik listán. 

Hogyan dönt a vírusirtó?

Természetesen az is előfordulhat, hogy egy ismeretlen vendég jön, aki az egyik listán sincs rajta. Ilyenkor a robotnak beépített intelligenciája segítségével egy döntést kell hoznia, hogy beengedi-e hozzánk. A robot ilyenkor a vendég megjelenése és viselkedése alapján dönt.

A vírusirtó pont így őrzi számítógépünket. Az adatbázisában lévő feketelistán szerepelnek a kártevők, a fehérlistán pedig azok a programok (például a böngésző), amik nem jelentenek veszélyt a számítógépre. A legújabb vírusokat pedig a vírusirtó is viselkedésük alapján ismeri fel. Beépített technológiái segítségével szimulálja, hogy egy fájl lefuttatása milyen következményekkel járhat, és ha gyanús jelet talál, riaszt.

 

Melyik a jó vírusirtó?

Az optimális működést a különböző felismerési technikáknak a kiegyensúlyozott aránya biztosítja, hiszen belátható, hogy az sem szerencsés, ha egy vírusirtó minden fájlt vírusnak címkéz, mint ahogy az is megengedhetetlen, hogy egy valódi kártevőt ne ismerjen fel.

Ugyanakkor igaz, hogy tökéletes vírusirtó szoftver nem létezik. Ez egy szomorú hír, hiszen azt gondolnánk, hogy mindig, minden kártevő ellen védelmet biztosít a szoftverünk. Azonban matematikai úton bizonyítható, hogy nem készíthető olyan vírusirtó, ami minden kártevőt biztosan felismer.

Felelős gondolkodás

Pontosan ezért a védekezés a mi felelősségünk is, ugyanúgy, mint a biztonsági öv bekapcsolása az autóban. Ha nem figyelünk oda arra, hogy a vírusirtónk mindig a legfrissebb adatbázissal rendelkezzen, és az operációs rendszerre minden frissítést telepítsünk, könnyen bajba kerülhetünk.

Terméktámogatás

Ha ez bekövetkezik, akkor a terméktámogatáshoz fordulhatunk segítségért.

Egy jó ügyfélszolgálat képes arra, hogy speciális eszközökkel felderítse és hatástalanítsa a károkozókat, és adatvesztés nélkül megtisztítsa a számítógépet. Fontos tehát, hogy olyan terméket válasszunk, amihez jár az ingyenes e-mailes és telefonos ügyfélszolgálat.

A rendszeresen frissített, megbízható vírusirtó és az alapvető internetezési szabályok betartása mellett nullához közeli esélye van annak, hogy megfertőződik a számítógépünk.

 

 

Számítógépünk nem csupán egy gép, hanem digitális életünk hordozója. Tároljuk rajta dokumentumainkat, fényképeinket és levelezésünket. A megbízható vírusirtó szoftver ezért éppen olyan fontos, mint lakásunk ajtaján a zár.

Több ezer vírus naponta

Ráadásul az interneten naponta több ezer kártevő születik, melyek mindegyike komoly veszélyt jelent. Ezeket a kártevőket (vírusokattrójai és kémprogramokatférgeket és rootkiteket) már nem tinédzserek írják, hanem olyan programozók, akik mögött szervezett bűnözői csoportok állnak. Céljuk pedig nem a rombolás, hanem az, hogy a megfertőzött számítógépeket felhasználják. Éppen ezért a mai kártevők többsége szinte észrevétlenül bújik meg egy vírusirtóval nem rendelkező számítógépen.

 

Nem elég az óvatosság

Akad, aki azt gondolja, hogy a megfelelő védekezéshez elegendő a körültekintő óvatosság. Azt hiszi, hogy ha nem nyit meg ismeretlen feladóktól érkező e-mailekhez csatolt fájlokat, ha nem tölt le kalóztartalmakat és programtöréseket, és nem nézeget erotikus tartalmú oldalakat, akkor nincs szüksége vírusirtóra.

Ez nem igaz. A legtöbb mai kártevő egyszerű böngészés közben fertőzi meg a számítógépeket. Így elegendő, ha megtekintünk egy fertőzött weboldalt, és máris a gépünkre kerül a kártevő. Ez pedig bármilyen oldal látogatása közben megtörténhet, amit a crackerek feltörtek, beleértve egy zenész vagy egy autókereskedő honlapját. 

Vírusok minden irányból

Kártevők emellett érkezhetnek a gépünkre azonnali üzenetküldő szolgáltatáson (Skype, Yahoo) keresztül, vagy rákerülhetnek úgy is, ha a barátunk USB kulcsáról másolunk fel magunknak zenéket. A vírusok terjednek dokumentumokban (.pdf és .doc fájlokban) és képekben (például .jpg fájlokban) is.

Pontosan ezért frissített, megbízható vírusirtó szoftver nélkül az internetre kötött számítógépek hihetetlenül rövid idő – akár néhány perc – alatt megfertőződhetnek. Így az operációs rendszer telepítése után az egyik legfontosabb dolgunk, hogy egy megbízható vírusirtó szoftvert vagy integrált biztonsági programcsomagot telepítsünk a számítógépünkre.

 

 

 

Egy vírusirtónak két követelményt kell teljesítenie. Egyrészt ismerjen fel minden kártékony fájlt, a másik oldalról pedig egyetlen ártalmatlan, vírusmentes fájlt se minősítsen kártevőnek.

Csak akkor beszélhetünk jól működő védelmi szoftverről, ha mindkét követelmény teljesül. Emellett nem árt, ha a vírusirtó gyors, és így nem fogja vissza a számítógép teljesítményét.

A nemzetközi Virus Bulletin laboratórium mérvadó, összehasonlító tesztjei rendszeresen mérik a különböző vírusirtó szoftverek teljesítményét. A VB100 rekordot az ESET NOD32 Antivirus tartja, mely minden más vírusirtónál többször érdemelte ki a kiváló teljesítményért járó elismerést. 

Történet

A NOD32 első verzióját két szlovák informatikus – Peter Pasko és Miroslav Trnka – készítette el 1987-ben. Mára az ESET a világ több mint 160 országában van jelen, termékeit olyan nagyvállalatok használják, mint a Canon, a Dell és a Microsoft.

A NOD32, és annak technológiájára épülő ESET Smart Security Magyarországon piacvezető az otthoni felhasználók körében.

 

Technológia

A nemzetközi sikert a cég az úgynevezett ThreatSense technológiának köszönheti. Az ESET vezetői az elsők között ismerték fel, hogy a felgyorsult informatikai környezet alapvető változtatásokat igényel a víruskeresés metodikájában.

A ThreatSense technológia – mely az ESET minden termékének alapját képezi – lehetővé teszi, hogy a hagyományos (vírusdefiníciós adatbázison alapuló) víruskeresés mellett a szoftverek kiemelkedően gyors, mesterséges intelligencián alapuló elemzéseket is végezzenek.

Ezt egészíti ki az egész világra kiterjedő ThreatSense.NET rendszer, mely felhasználja a számítógépes közösségek erejét az elemzésben. A ThreatSense.NET alapját az ESET által naponta átvizsgált több millió e-mail, valamint a felhasználóktól beérkező gyanús fájlminták adják – az elemzések eredményét a cég azonnal be tudja építeni termékeibe.

Egyedi licencpolitika

Az ESET az élenjáró technológia mellett egyedi licencpolitikát és kiváló terméktámogatást biztosít felhasználói számára. Mivel a cég folyamatosan fejleszti termékeit, az ESET nem bocsát ki évszámmal ellátott verziókat. Ez azzal az előnnyel jár, hogy amennyiben megvásárol egy licencet, nem kell aggódnia amiatt, hogy a termék elavul. Amikor egy új verzió jelenik meg az ESET termékeiből, Ön bármikor díjmentesen áttérhet az új verzió használatára.

Terméktámogatás

Emellett az ESET magyarországi képviseletét ellátó Sicontact Kft. minden termékhez díjmentes e-mailes, telefonos és távirányításos terméktámogatást biztosít, mind az otthoni, mind a vállalati felhasználók számára.

 

 

 

Gyors, megbízható és könnyedén menedzselhető

Proaktív, gyors, könnyen menedzselhető antivírus rendszerek kiváló terméktámogatással és kedvező licencpolitikával – röviden ezt nyújtja az ESET ügyfelei számára.

Az ESET története

A NOD32 első verziója több mint 25 éves. A szoftver hamar népszerűvé vált hazájában, Szlovákiában, de világhódító útjára csak 1998 után indult. Az internet térhódításának köszönhetően a világ informatikai környezete ebben az időszakban alapvetően megváltozott. Az ESET vezetői az elsők között ismerték fel, hogy emiatt alapvető változtatásokra van szükség a víruskeresés metodikájában is.

Vezető szoftvertervezőként 1998-ban csatlakozott a céghez Richard Marko. A szakember nevéhez fűződik annak a heurisztikus technológiának a kifejlesztése, melynek köszönhetően az ESET mára egy több mint 160 országban jelen lévő világcég, központtal Szlovákiában, Csehországban, Prágában, az Egyesült Államokban és Argentínában.

ThreatSense

A ThreatSense technológia a hagyományos, leíró-adatbázisokon alapuló víruskeresés mellett a mesterséges intelligencia által végzett heurisztikus analíziseket és a valós környezetben elvégzett szimulációkat is magába foglalja. Ennek köszönhetően az ESET termékei proaktív védelmet nyújtanak az úgynevezett nulladik napi támadások nagy része ellen.

Ezt az intelligens védelmet még tökéletesebbé teszi a ThreatSense.NET rendszer, mely az elsők között használta ki a közösségek erejét a vírusvédelemben. A rendszer alapját az ESET által naponta átvizsgált több millió e-mail, valamint a felhasználóktól beérkező gyanús fájlminták adják, melyek elemzésének eredményét a cég azonnal be tudja építeni vírusdefiníciós adatbázisaiba.

Az ESET keresőmotorja mindemellett kiemelkedően gyors vírusvédelmi megoldást biztosít, legyen szó akár a szerverek, akár a munkaállomások védelméről, és nem terheli le a vállalati hálózatokat sem.

 

 

Könnyedén menedzselhető a teljes rendszer

Az ESET Remote Administrator egyszerűvé teszi a kiterjedt – akár több tízezres – vállalati hálózatok menedzselését. A termékek központi konfigurálása csökkenti a költségeket, míg a védelem nélküli munkaállomások felderítésének lehetősége eltünteti a biztonsági réseket. Az ESET termékei így kiváló vírusvédelmi megoldást nyújtanak mind a kis- és közép-, mind pedig a nagyvállalatok számára.

Ügyfélbarát licencpolitika

Mindezek mellett az ESET kedvező licencpolitikát biztosít: amennyiben felhasználónk érvényes licenccel rendelkezik, és a megvásárolt szoftverből új verzió jelenik meg, arra bármikor díjmentesen áttérhet.

Egyedülálló szupport

Végül, de nem utolsósorban az ESET termékeihez Magyarországon az e-mailes és telefonos terméktámogatás mellett Magyarországon egyedülálló módon távirányításos szupportot is biztosítunk, ami lehetővé teszi, hogy szinte azonnal reagáljunk a felmerülő kérdésekre. A távirányítás segítségével az esetlegesen bekövetkező fertőzések túlnyomó része adatvesztés nélkül eltávolítható.

 

 

Felhasználóink számára a lehető legrugalmasabb konstrukciókat ajánljuk. A legfontosabb, hogy az ESET üzletpolitikájának köszönhetően ügyfeleink nem egyszerűen egy termék licencét vásárolják meg, hanem egy folyamatos szolgáltatást kapnak.

Ez két előnyt jelent az Ön vállalata számára:

1. Unilicenc

Az ESET nem csupán egy szoftvert, hanem egy szolgáltatást kíván nyújtani ügyfelei számára. Éppen ezért bármely termékhez vásárol licencet, az összes (Windows, OS-X, Linux) platformon használhatja a megfelelő védelmi szoftvert a licencben meghatározott darabszámig.

2. Verziókövetés

Amennyiben Ön vagy cége megvásárolta egy termék használatának jogát, és így rendelkezik érvényes licenccel, majd a termékből új verzió jelenik meg, akkor a licenc érvényességi időtartama alatt díjmentesen térhet át az új verzió használatára.

Ráadásul, ha az egy, kettő vagy három éves licencelési időszak közben bővíti a licencszámot, akkor Ön jogosult a mennyiségi kedvezmény igénybevételére úgy, hogy a kiegészítő licencdíjnak csak arra az időre eső részét kell megfizetnie, amennyi az eredeti licencek érvényességéből hátra van. 

 

Licenctípusok

Home Edition licencek

Az ESET NOD32 Antivirus és az ESET Smart Security otthoni és kis céges környezetbe szánt verziói a Home Edition licencek. Négy számítógépig kizárólag Home Edition licenc rendelhető.

Business Edition licencek

 • Az ESET NOD32 Antivirus és az ESET Smart Security céges, illetve nagyvállalati környezetbe szánt verziói a Business Edition termékek. Az ezekhez tartozó licenctípus négy számítógépnél nagyobb hálózatok, illetve szerverek esetében alkalmazható. A Business Edition licencek nem csupán a munkaállomások, de a szerverek védelméről is gondoskodnak (ESET File Security Linux/BSD/Solaris rendszerekre, ESET NOD32 Antivirus Microsoft szerverekre).
 • Az e-mail szerverek és az átjárók védelmét az ESET e-mail szerverekre kifejlesztett szoftverei és az ESET Gateway Security biztosítják. Ezek eltérnek az ESET NOD32 Antivirus és ESET Smart Security programoktól, és licencüket külön kell megvásárolni.
 • A Business Edition licenc az ESET termékek központi adminisztrációjára szolgáló ESET Remote Administrator szoftvert is tartalmazza, amely segítségével a teljes számítógépes hálózat egyetlen központi helyről menedzselhető.
 • Business Edition konstrukció esetén a telepített operációs rendszerek száma határozza meg a licencszámot.
 • Az ESET Mobile Security az ESET Smart Security Business Edition illetve ESET NOD32 Antivirus Business Edition tulajdonosok számára a megvásárolt licencmennyiség erejéig 50% kedvezménnyel érhető el.

Workstation Protection licencek

Az ESET NOD32 Antivirus kizárólag munkaállomások védelmére szolgáló licence, 5-200-as munkaállomás számig (ennél nagyobb hálózatok esetében kizárólag Business Edition licenc rendelhető). A Workstation Protection licenc is tartalmazza az ESET Remote Administrator programot.

1 darab szerver és 200-nál kevesebb munkaállomás esetén a Workstation Protection licenc kiegészítve az 1 darab fájlszerver védelméhez szükséges ESET NOD32 Antivirus licenccel kedvezőbb konstrukciót jelent, mint a Business Edition licenc. Amennyiben egynél több szerver van a vállalatánál, a Business Edition licenckonstrukciót érdemes választani.

E-mail szerver licencek

A következő termékek licencelése a kiszolgált postafiókszám alapján történik:

 • ESET Mail Security for Microsoft Exchange
 • ESET Mail Security for Linux/BSD/Solaris
 • ESET NOD32 Antivirus for IBM Lotus Domino
 • ESET Mail Security for Kerio Connect

Ezen termékek licenceinek árai megegyeznek egymással. A licencdíjat elosztott rendszerek esetén úgy határozzuk meg, hogy a kiszolgáló gépekre egyenlő arányban osztjuk el a kiszolgált postafiókok számát.

Átjáróvédelem licenc (ESET Gateway Security)

Az átjáróvédelem Linux/BSD/Solaris átjárókra, illetve Kerio WinRoute Firewall-hoz érhető el. A licenc darabszámát a védett munkaállomások és szerverek száma határozza meg.

 

Fontos tudnivalók

Az ESET Mail Security for Microsoft Exchange és az ESET Mail Security for Kerio Connect licencek a szerverek fájlrendszervédelméről is gondoskodnak, ezért ezekre a szerverekre nem szükséges külön ESET NOD32 Antivirus licenceket vásárolni.

Terminál szerveres, illetve vékony klienses környezetre a Business Edition licenckonstrukciót ajánljuk.

A webszerverek védelmére az ESET NOD32 Antivirus for Windows File Servers vagy az ESET File Security for Linux/BSD/Solaris licencet ajánljuk.

 

 

 

Esettanulmányok letöltése PDF formátumban

Digic Pictures
Iparág/tevékenység: IT - Multimédia
Letöltés
Dunaújvárosi Főiskola
Iparág/tevékenység: Oktatás
Letöltés
 
FŐGÁZ Zrt.
Iparág/tevékenység: Energiaellátás
Letöltés
 
Szent István Egyetem
Iparág/tevékenység: Oktatás
Letöltés
 
Kerék Általános Iskola és Gimnázium
Iparág/tevékenység: Oktatás
Letöltés
 
Wizz Air Hungary Légiközlekedési Kft.
Iparág/tevékenység: Légiközlekedés
Letöltés
 
GTS Hungary
Iparág/tevékenység: Távközlés
Letöltés
 
Budapesti Corvinus Egyetem
Iparág/tevékenység: Oktatás
Letöltés
 
Budapesti Kommunikációs Főiskola
Iparág/tevékenység: Oktatás
Letöltés
 
Carnation Zrt.
Iparág/tevékenység: Online kommunikáció
Letöltés
 
Cobra Computer Kft.
Iparág/tevékenység: IT
Letöltés
 
Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
Iparág/tevékenység: Önkormányzat
Letöltés
 
Debreceni Hús Zrt.
Iparág/tevékenység: Élelmiszer feldolgozás
Letöltés
 
Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség
Iparág/tevékenység: Környezetvédelem és vízügy
Letöltés
 
GSK Computer Kft.
Iparág/tevékenység: Informatikai szolgáltatás
Letöltés
 
Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt.
Iparág/tevékenység: Könnyűipar
Letöltés
 
IBUSZ
Iparág/tevékenység: Turizmus
Letöltés
 
Index.hu
Iparág/tevékenység: Hírportál
Letöltés
 
KÉSZ Kft.
Iparág/tevékenység: Építőipar
Letöltés
 
Kürt Zrt.
Iparág/tevékenység: Informatikai biztonság
Letöltés
 
LCP Systems
Iparág/tevékenység: Navigációs eszközök forgalmazása
Letöltés
 
Magyar Vöröskereszt
Iparág/tevékenység: Jótékonysági szolgálat
Letöltés
 
Nav N Go Kft.
Iparág/tevékenység: IT
Letöltés
 
Nyírerdő
Iparág/tevékenység: Erdőgazdálkodás
Letöltés
 
Pick Szeged Zrt.
Iparág/tevékenység: Élelmiszeripar
Letöltés