More Demos

Tippek

Minden váltás nehéz, főleg ha a jól megszokott, az évek alatt alaposan beidegződött szokásainkon kell változtatni. Mostani cikkünkben megmutatjuk, hogy milyen nehézségekkel kell szembenéznie annak, aki úgy dönt: Windowsról áttér a macOS használatára.

Mindenekelőtt leszögeznénk, hogy még véletlenül sem szeretnénk semmiféle vallásháborút indítani a két operációs rendszer felhasználótáborai között. A gyűjtés nem arról szól, hogy melyik platform a jobb/okosabb/szebb hanem arról, hogy milyen furcsaságokkal fog találkozni az, aki a Microsoft rendszeréről kanyarodik át az Apple-ére. Mert hogy bőven lesz mit megszokni. Ismerősi körömben többen is váltottak az elmúlt időben, leginkább az ő tapasztalataikból (na meg persze a sajátomból) készült most ez a válogatás.

Összességébe véve két nagyobb csoportra bonthatnám az áttérőket. Vannak azok, akik könnyen felveszik a ritmust, és pár nap alatt ráéreznek arra, hogy mit és hogyan kell csinálni. Értelem szerűen nekik lesz egyszerűbb dolgok. Vannak viszont azok, akik vért izzadnak mire megszoknak egy-egy furcsaságot. Általában ők az egykori Windows-os professzionális felhasználók, akiknek a kisujjában volt a rendszer minden trükkje, tudták mit és hol találhatnak meg a leggyorsabban, és ennek megfelelően legtöbbször már hosszú évek, évtizedek óta használják az Ablakokat ©. Na ők lesznek azok, akik pár hétig bőszen fogják szidni az Apple-t, a MacBook-ot, Steve Jobs-ot, és minden előbb felsorolt családfáját nagyjából a 16. századik visszamenőleg.

maxresdefault

Van egy gyakori, mentalitásbeli „hiba”, amivel találkozhatunk a váltók körében. Sokszor úgy akarják használni a macOS-t, mintha az egy kicsit máshogy kinéző Windows lenne. Ugyanazokat a programokat, ugyanazokat a munkafolyamatokat keresik, mint amiket már megszoktak. Ezt nem szabad. A legfontosabb jótanács: ne menj szembe az árral, ne akard úgy használni a Mac-ed, mint a Windowsos géped, mert abból csak bajok, zavarok, idegeskedés, sírás, és rosszabb esetben egy földhöz vágott gép fog születni. Go with the flow! Na meg persze készülj fel a következőkre:

1.) Minden máshol lesz

De tényleg minden. Be akarod zárni az alkalmazást? Há! Ne ott keresd, hanem a bal oldalon. Lementettél egy fájlt az asztalra? Rossz az irány barátom, a macOS jobbról rendez balra, nem fordítva. Arról már nem is beszélve, hogy az alkalmazások menüi (File, Edit, View, stb.) minden esetben a kijelző tetején található Menu Barba épülnek bele (ezzel a fogalommal sem találkoztál még korábban, igaz?), nem az egyes ablakokba. A listát még folytathatnánk sok egyébbel, de szerintem már sejted a lényeget: kelleni fog egy kis idő mire mindent elsőre megtalálsz majd.

Screen Shot 2017-01-19 at 13.42.35

2.) Alkalmazások telepítése/törlése

Nekem speciel ez lett az egyik kedvenc újdonságom a váltást követően, annak ellenére is, hogy mire rájöttem, miként működik, nem egy „how to install applications on a mac” google keresésen mentem keresztül. De nem azért mert annyira bonyolult lenne a folyamat, épp ellenkezőleg: már-már gyanúsan egyszerű. A legtöbb esetben letöltesz egy furcsa, DMG végzősű fájlt, ami „mountolás” (duplakatt) után gyakorlatilag olyan lesz mint egy pendrive-on található mappa. Ebben megtalálod az app ikonját, amit csak át kell húznod az Alkalmazások mappába. Ennyi volt, csókolom.

Ha pedig törölni akarsz valamit, akkor szintén elnavigálsz az Alkalmazások mappába, majd egyszerűen áthúzod a kukába a nem kívánt app ikonját. Ez tényleg nehezen lehetne még egyszerűbb. Pro tipp: haladó felhasználóknak érdemes letölteni az AppCleaner nevezetű kis programot, ami segít eltávolítani a törölt apphoz tartozó egyéb mappákat is, hogy azok ne szemeteljék tele a rendszert.

3.) Touchpadnek van értelme

Ez nyilván elsősorban a jövendőbeli MacBook tulajokat érinti majd, de iMac-hez is vásárolhatunk Magic Trackpadet, ha megtetszene a dolog. A legtöbb Windowsról érkező ismerősöm úgy kapaszkodott az egerébe, mintha legalább az élete, de inkább a világ sorsa múlna azon. Mintha enélkül a gép irányíthatatlan lenne, ami lehet, hogy a PC-kre még igaz is, de Mac-en biztosan nem. Van nekünk ugyanis egy kiváló beépített tapipadunk, amivel gyakorlatilag minden műveletet precízen és gyorsan hajthatunk végre. Olyannyira, hogy kis idő után már az egérrel fogod magad sután érezni.

macbook_pro_late2016_review-adam_trackpads-100693219-orig

Érdemes már a tanulási fázis legelején ellátogatnunk a Rendszerbeállítások/Trackpad menüjébe, ahol kis rövid videókkal illusztrálva minden képességről tájékoztatást kapunk. Az érintőpaddal lapozhatunk a teljesképernyős alkalmazások között, görgethetünk, drag-and-dropolhatunk, természetesen a jobb és bal klikk sem jelent akadályt, és még rengeteg egyéb funkció áll rendelkezésünkre. Mindezt hihetetlenül intuitívan, könnyedén. Ha egyvalamit kéne mondanom, ami rettenetesen hiányozna, ha visszakényszerülnék egy Windows-os laptop elé, akkor biztosan a Trackpad hiánya lenne az. Érdemes tehát kihasználni a tudását.

4.) A gyári alkalmazások működnek

Akármilyen triviális dolog ez, mégis az újdonság erejével hatott a legtöbb váltónak. Ugyanis hogy néz ki egy Windows telepítés? Felteszed a rendszert, majd azon nyomban letöltesz egy csomó alkalmazást ahhoz, hogy legalább a fájlokat kezelni tudd. Meg akarsz nyitni egy PDF-et? Irány az Adobe Reader. Ki akarsz csomagolni egy archívumot? Hello, WinRar. És akkor még meg sem említettük, hogy mi van akkor, ha valami minimalista képszerkesztőre vágysz, normálisan akarsz zenét hallgatni (a Windows Media Playert nem vagyok hajlandó normálisnak nevezni), vagy esetleg magad írnád meg a csengőhangod.

Ezekre a célokra (is) a Mac-en egy rakat program áll rendelkezésedre, amik vannak annyira jók, hogy átlagos igények mellet ne kelljen/ne akard azonnal lecserélni őket. Kinyitod a géped, és tökéletesen tudod használni. Szinte mindent meg tudsz alapból nyitni és így tovább. Mindenkinek jó szívvel ajánlom, hogy próbálja végig ezeket az alkalmazásokat, és csak akkor töltsön le ugyanarra a funkcióra másikat, ha biztos benne, hogy több tudás fog kelleni.

MacBook-Pro-2016-Release-Date

5.) Bezár az ökoszisztéma

Veterán Mac-esek zsebében a fentieket olvasván biztosan kinyílt kicsit a bicska – teszem hozzá joggal, hiszen azért közel sem tökéletes a macOS sem. Az Apple ugyanis abból indul ki, hogy mindenki a világon Macet használ. Ez pedig egy ordas nagy fantazmagória, aminek semmi köze nincs a valósághoz. Persze a cél nyilván az, hogy a cég a saját megoldásaira kényszerítse rá az embereket, csak ez egyszerűen nem így működik.

Szóval ne lepődj majd meg, ha egy kollégád megkér, hogy a külső, NTFS-re formázott merevlemezére másold fel a céges buli képeit, akkor nem leszel rá képes gyárilag. Vagy ha a gondosan összegyűjtött FLAC zenéidet hallgatnád meg, de egy alapprogram se képes azokat lejátszani. Vagy ha szeretnél egy valamirevaló magyar helyesírás ellenőrzőt, hogy legalább az elgépelésedet észrevedd.

A fentiek egyike sem képezi a rendszer alaptartozékát, amiért igazán kár, hiszen külső alkalmazások úgy ahogy, de mindent tudnak orvosolni. Jó lenne, ha nem kéne ezekért az AppStore-ba rohanni, rosszabb esetben még fizetni is.

iMac-de-escritorio-e1461184739200

6.) Nem kell állandóan kikapcsolni

Amikor még Windowst használtam, akármilyen jó laptopom is volt, a napi rutin valahogy így nézett ki: reggel bekapcsolás, napközben megy, ha elmegyek valahova altatás/hibernálás, este kikapcsolás. Nem mondom, hogy ez túl sok időt rabolt volna el az életemből, de nem mindig volt kényelmes. Ráadásul szükség is volt rá, hiszen ha nem indítottam újra bizonyos időközönként a gépet, akkor a Windows elég furcsa hibajelenségeket tudott produkálni.

A MacBookokat viszont tényleg szinte soha nem kell kikapcsolni. Reggel felhajtod, két másodperc múlva már dolgozol is, este lehajtod, alszik. Ez persze minden jobbféle SSD-vel ellátott laptopon hasonló, azzal a különbséggel, hogy a macOS nem gárgyul meg pár nap alatt. Nagyjából havonta szokott elérkezni az a pont, amikor jobbnak látom, ha adok neki egy újraindítást.

7.) Ingyen van az oprendszer, és a frissítések

Igaz, a Windows 10 (ha akartad, ha nem) ingyen is ráérőszakolta magát a gépedre, de a korábbi verziókkal ez nem így volt. És hát lássuk be, azért nagyon sokan voltak azok, akik emiatt torrentoldalakon kötöttek ki, ahol a mindenféle kiokosított szoftverekre, keygenekre, aktiváló eszközökre, és társaikra vadásztak. Ez, azon kívül, hogy illegális volt, még macerás is, nem beszélve arról, hogy sokan ilyenkor tették fel a gépükre az első vírust. Pláne ha az ember még szöveget is szeretett volna szerkeszteni, ne adj Isten Microsoft Office-szal.

billgatescry

Ezzel szemben a macOS minden frissítése ingyen és bérmentve érkezik a felhasználóknak, ami azt is jelenti, hogy semmi erőfeszítésbe nem kerül up to date tartani az oprendszert, elég rányomni a megfelelő gombra. Ja, és majd elfelejtettem: nincsenek bizonyos időközönként automatikus újraindulások, „Kérjük ne kapcsolja ki a számítógépet, 2341 frissítésből 2 telepítve” üzenetek és társai. Ha elérkezettnek láttuk az időt, lefuttatjuk a frissítést, csinálunk egy kávét, várunk 15 percet és már kész is, megy minden magától.

8.) Ablakkezelés

Belegondolni se merek, hogy a váltás után hányszor húztam neki a kijelző szélére az alkalmazások ablakait, hogy azt teljesképernyőre, vagy a kijelző jobb/bal oldalára méretezzem. A Windowsban ugyebár ennyit kell tenni az ablakkezeléshez, de Mac-en nem lesz ilyen egyszerű a dolgunk. Itt ugyanis lényegében két állapota lehet egy ablaknak: teljesképernyő, és nem teljesképernyő. Slussz.

Ha valamibe elmélyedsz, akkor tedd ki full screenre, ha pedig csak rövid ideig használod, akkor ott vannak a kis ablakok. Ezzel nincs is baj, egészen addig, amíg fájlokat akarsz mozgatni egyik mappából a másikba, több alkalmazás között váltanál a lehető leggyorsabban úgy, hogy közben látod is mi történik az ablakokban stb.

Screen Shot 2017-01-19 at 16.08.32

Már-már kezdtem beletörődni hogy ilyenkor kézzel kell majd méretezgetnem, amikor rábukkantam a Spectacle nevezetű kiváló kis alkalmazásba. Az app teljesen minimál, miután bekonfiguráltuk azt se látjuk, hogy működik. Pedig nagyon is működik: visszaadja a kontrollt az ablakok felett, még ha nem is olyan kényelmesen, mint azt a Windowsban megszokhattuk.

Billentyűkombinációkhoz rendelhetünk bizonyos parancsokat, amiket ha sikerül megtanulnunk, akkor minden helyzetben elsüthetünk. Egyik kedvencem a középre rendezés, mivel megőrülök attól, hogy a Finder ablakok mindig ott nyílnak meg, ahol utoljára bezártuk őket. Viszont így egy gombnyomásra pontosan a kijelző közepére varázsolhatunk bármilyen appot.

9.) Nem kell vírusírtás

Az alcím magáért beszél: tényleg nem kell. Ennek miértjeiről korábban már értekeztünk egy sort. A lényeg nagyjából ez:

Biztosan közrejátszik az, hogy a Mac-ek elterjedtsége százalékosan még mindig elég alacsony, főleg kishazánkban, így nem feltétlenül éri meg erre a relatív kevés felhasználóra targetálni a malwereket. Másrészről az informatikai alapértelmezett operációs rendszer továbbra is a Windows. Ez van a nagymamának, az iskolában, rengeteg cégben stb. Éppen emiatt aránylag sok a “naiv” felhasználó, akikre rengeteg – főleg trójai – vírus alapoz. Nekik nem feltétlenül gyanúsak a spam e-mailek, elhiszik, hogy tényleg ők a 100 000. látogatók és rákattintanak a nyeremény átvételére, és nem tudják megkülönböztetni, melyik a megbízható, és melyik a fenyegetettségeket rejtő oldal. Emiatt arányosan sokkal többen eshetnek áldozatul valamilyen támadásnak.

az-os-x-felhasznalokat-is-fenyegeti-a-nemreg-felfedezett-malware_1

Röviden: nem kell letöltened semmilyen vírusírtó szoftvert, a gép menni fog magától, az esetek 99%-ban kártevő nélkül. Ha mégis benyalnál valami kórokozót, akkor a linkelt cikkben találsz egy elég általános hibakezelési eljárást. A legfontosabb, hogy legyenek mentéseid!

10.) Billentyűzet

Ó igen, azok a jó öreg billentyűkombinációk. Hát itt is elkél majd a megszokás, hiszen máshogy lesznek a dolgok. Másolás, beillesztés, kivágás stb? Legtöbb esetben a Command (CMD) lesz a te embered billentyűd. Eleinte aránylag jól lehet boldogulni azzal, hogy a Windowsos kombók egy jelentős része nagyjából ugyanaz Mac-en is, csak CTRL helyett CMD-t kell leütni. Persze rá fogunk jönni, hogy ez nincs mindig így, például kivágáshoz hiába nyomkodjuk majd a CMD+X-et, az nem fog menni.

Hasonlóan hiánycikk a delet gomb is. Ennek a funkciónak a helyettesítésére a CMD+Backspace szolgál majd. Kis gyakorlással és utánaolvasással könnyen bele lehet rázódni majd, egyetlen dolgot kivéve:

ANNAK A ROHADT KUKAC(@) KARAKTERNEK AZ ELŐHÍVÁSA (ALT+Q) EGYETLEN GOMBNYOMÁSSAL TÉR EL AZ ABLAK BEZÁRÁSA KOMBINÁCIÓTÓL (CMD + Q).

Ha tudnám ki volt az a vadbarom, aki úgy gondolta ez így jó lesz, és rábólintott a magyar billentyűzet terveire…

laptop_room_on_the_desk_keyboard_mouse_apple_window_interior_73963_1920x1080

Mindenesetre ha túltettük magunkat pár ideggörcsön, és Mac-es ismerős felhívásán elég hamar bele lehet szokni a jóba. Én csak a Mac-re váltás után értettem meg, mit jelent pontosan a felhasználói élmény. Tényleg a legtöbb esetben öröm használni a funkciókat, felfedezni a kis apróságokat, amiktől igazán jó ez a rendszer. Kell neki idő, de megéri. Remek érzés az, hogy ha valamilyen problémára keresel megoldást/funkciót, akkor a keresőben olyan találatok jelennek majd meg, hogy: nyisd meg a Spotlightot és írd be ennek és annak a gyári alkalmazásnak a nevét, és nem az, hogy töltsd le ezt az appot, add hozzá ezt a plugint, patcheld, másold ki a registryből ezt, majd áldozz fel egy 2 hónapos őzgidát a hűtőrácsokon.

Ha pedig minden kötél szakad és sehogy sem sikerül megbarátkoznod a rendszerrel akkor ne feledd: Macről Windowsra van út, fordítva nincs (tudom, tudom Hackintosh – de az közel sem tökéletes megoldás). Ott a beépített Bootcamp, vagy az egyéb virtualizációs programok (például a mi kedvencünk, a Parallels Desktop) egyszerűen felteszed a tetszőleges Windows verziót és használod békében, a világ legszebb gépein.

 

Forrás: imagazin.hu

 

Billentyűkombinációk használatával jelentősen felgyorsíthatjuk a munkafolyamatokat – ez nem újdonság, a legtöbb alkalmazásban és operációs rendszerben lehetőség van ezek használatára. Így ha például gépelünk, nem kell felemelnünk a kezünket a billentyűzetről, vagy az egyik kezünkkel „egerészhetünk”, a másikkal billentyűkombinációkat vihetünk be. Ezáltal szempillantás alatt gyakorlatilag bármit megcsinálhatunk a számítógépünkön.

Régi Mac-felhasználók persze ismerik ezeket, a Windowsról áttérők pedig szintén sok ismerős kombinációval találkozhatnak, hiszen a legtöbbször elég a Command gombbal helyettesíteni a jól megszokott Ctrl billentyűt, a Mac pedig egyből azt csinálja, amit korábban megszokhattunk. Lehetnek azonban mindenkinek újdonságok az alap billentyűkombinációk terén is, ezért most röviden összefoglaljuk ezeket.

Cmd-Q
Ez egyből egy olyan dolog, ami kicsit máshogy működik mint Windowsban. Ha ki akarunk lépni egy alkalmazásból, akkor a legegyszerűbben ezzel a kombinációval tehetjük meg – emellett természetesen az alkalmazás menüjéből, illetve a dokkból is elérhető a kilépés funkció. Az ablakok bal felső sarkában lévő kis piros X ugyanis csak az adott ablakot zárja be.

Cmd-W, Cmd-Alt-W
Ha csak az adott ablakot (böngésző esetén az adott fület) szeretnénk bezárni, azt a Cmd+W kombinációval tehetjük meg. A shiftes változat az összes ablakot bezárja, ez például akkor lehet hasznos, ha gyorsan meg akarunk szabadulni például az összes Safari böngészőfültől.

Cmd-T
Ezzel új fület nyithatunk a Safariban, illetve Yosemite Mavericks óta a Finderben is.

Cmd-Tab
Ezzel a régebbi Windowsokból megismert alkalmazásváltót csalogathatjuk elő. A Tab nyomogatásával lépegethetünk az appok között, ha felengedjük a Cmd-ot is, akkor az az alkalmazás kerül az előtérbe. Kombinálhatjuk az előbb megismert Cmd+Q-van is, vagyis ha a „tabolás” közben, a Tab felengedése után egy Q-t nyomunk, akkor bezárjuk az adott programot. A nyilakkal visszafelé is lépkedhetünk az ikonok között.

Cmd-C, Cmd-V, Cmd-X
Ezek egyértelműek, ugyanazok, mint Windows alatt a Ctrl-os társaik: másolás, beillesztés és kivágás. Ha beillesztés közben a Shiftet is nyomva tartjuk, akkor formázás nélkül illeszthetjük be a vágólap tartalmát, ami különböző helyekről összeollózott szövegek esetén lehet nagyon praktikus.

Cmd-F
Szinte bármelyik alkalmazásban kereshetünk ezzel a kombinációval, gyorsan, egyszerűen. Én gyakran használom weboldalakon egy-egy szövegrészlet megtalálására, vagy Preview-ban a PDF-ekben keresésre.

Cmd-Shift-3, Cmd-Shift-4
Képernyőképek készítése, millió további opcióval, melyeket egy külön cikkben már részletesen kitárgyaltunk. Imádom ezt a funkciót OS X-ben, és minden nap számtalanszor használom is.

Cmd-Shift-A, Cmd-Shift-U, Cmd-Shift-D, Cmd-Shift-H
A Finderben ugyan nagyon gyorsan lehet navigálni az oldalsáv segítségével, de mi van, ha fel akarunk vágni egy ismerősünk előtt, és olyan sebességgel mozognánk a főbb mappák között, hogy fel sem fogja azt? Természetesen erre is van billentyűkombináció. Az A az Alkalmazások (Applications), az U a Segédprogramok (Utilities), a D az Íróasztal (Desktop) a H pedig a felhasználónevünkkel jelzett saját könyvtárunkba visz.

Cmd-Alt-Esc
Még Macen is előfordulhat néha, hogy egy alkalmazás nem reagál. A futó alkalmazásokat a fenti kombinációval előhozható ablakból kényszeríthetjük kilépésre. Hasonló, mind Windows alatt a Ctrl+Alt+Del.

Cmd-H, Cmd-Alt-H
Ha szeretnénk gyorsan eltüntetni egy appot anélkül, hogy bezárnánk az ablakait, nyomjuk le a Cmd+H kombinációt (Hide). Ha ezután az ikonjára kattintunk a dokkban, vagy előcsaljuk a Cmd+Tab kombinációval, minden ugyanúgy áll vissza, mint az elrejtés előtt. Az Alt közbeiktatásával pedig az aktuális alkalmazáson kívüli összes többi programot rejthetjük el, ha nagyon szeretnénk koncentrálni arra amit éppen csinálunk.

Cmd-M
Az adott ablak leküldése a dokkba a régi jó ismerős animációval. Hasonló ahhoz, mint amikor Windows alatt rejtettünk programokat a tálcára. Érdekesség: ha nyomva tartjuk a Shiftet, az animáció belassul, így még jobban gyönyörködhetünk benne. Házi feladat: más, billentyűzettel elérhető animációkkal is kipróbálni ezt (pl. Mission Control, Launchpad).

Cmd-Backspace, Cmd-Shift-Backspace
Az előbbi a fájl törlése egyetlen kombinációval, az utóbbi pedig a kuka ürítése. Így egy szempillantás alatt szabadulhatunk meg a szükségtelenné vált fájloktól. Ha pedig kikapcsoljuk a Finder beállításaiban azt, hogy rákérdezzen a kuka ürítésére, akkor tényleg a másodperc töredéke alatt törölhetünk bármit. Vigyázat, könnyű nagyon hozzászokni! Ha véletlenül töröltünk valamit, akkor a Time Machine még mindig segíthet.

Cmd-P
Nyomtatás a legtöbb alkalmazásban, pillanatok alatt. Ha a felugró ablak bal alsó sarkában a PDF-re kattintunk, gyakorlatilag bármiből (weboldalakból, egyéb dokumentumokból) készíthetünk PDF-fájlokat.

Cmd-N, Cmd-Shift-N
A legtöbbször valószínűleg a Finder alatt használjuk majd ezeket. Az előbbi egy új ablakot nyit (ez működik Safariban is, illetve a legtöbb alkalmazás új dokumentumot készít ezzel a kombinációval), az utóbbival pedig új mappát hozhatunk létre Finderben, vagy új privát ablakot nyithatunk Safariban.

Cmd-Z
Az életmentő visszavonás a legtöbb alkalmazásban. A Finderben például visszavonhatjuk, ha egy fájlt dobtunk a kukába (a kukaürítést viszont nem!), vagy Safariban visszahozhatjuk a legutóbb bezárt böngészőfület.

 

Forrás: imagazin.hu

 

 

 
A billentyűparancsok olyan billentyűk vagy billentyűkombinációk, amelyek használatával kiváltható az egér a műveletek végrehajtásánál.

Másolás, beillesztés és más általános műveletek billentyűparancsai

Billentyű Művelet
Ctrl + X A kijelölt elem kivágása
Ctrl + C (vagy Ctrl + Insert) A kijelölt elem másolása
Ctrl + V (vagy Shift + Insert) A kijelölt elem beillesztése
Ctrl + Z Művelet visszavonása
Alt + Tab Váltás a megnyitott alkalmazások között
Alt + F4 Az aktív elem bezárása, illetve kilépés az aktív alkalmazásból
Windows billentyű  + L A számítógép zárolása
Windows billentyű  + D Az asztal megjelenítése vagy elrejtése
F2 A kijelölt elem átnevezése
F3 Fájl vagy mappa keresése a Fájlkezelőben
F4 A címsorlista megjelenítése a Fájlkezelőben
F5 Az aktív ablak frissítése
F6 Váltás a képernyőelemek között egy ablakban vagy az asztalon
F10 A menüsor aktiválása az aktív alkalmazásban
Alt + F8 A jelszó megjelenítése a bejelentkezési képernyőn
Alt + Esc Váltás az elemek között a megnyitásuk sorrendjében
ALT + aláhúzott betű Az adott betűhöz tartozó parancs végrehajtása
Alt + Enter A tulajdonságok megjelenítése a kijelölt elemhez
ALT + szóköz A helyi menü megnyitása az aktív ablakhoz
Alt + Balra nyíl Ugrás vissza
Alt + Jobbra nyíl Ugrás előre
ALT + Page Up Ugrás egy képernyővel feljebb
ALT + Page Down Ugrás egy képernyővel lejjebb
Ctrl + F4 Az aktív dokumentum bezárása (a teljes képernyős és több dokumentum egyidejű nyitva tartását lehetővé tevő alkalmazásokban)
Ctrl + A A dokumentumban vagy ablakban lévő összes elem kijelölése
Ctrl + D (vagy Delete) A kijelölt elem törlése és áthelyezése a Lomtárba
Ctrl + R (vagy F5) Az aktív ablak frissítése
Ctrl + Y Művelet visszaállítása
Ctrl + Jobbra nyíl A kurzor áthelyezése a következő szó elejére
Ctrl + Balra nyíl A kurzor áthelyezése az előző szó elejére
Ctrl + Le nyíl A kurzor áthelyezése a következő bekezdés elejére
Ctrl + Fel nyíl A kurzor áthelyezése az előző bekezdés elejére
Ctrl + Alt + Tab Váltás a nyílbillentyűkkel az összes megnyitott alkalmazás között
Alt + Shift + nyílbillentyűk Ha a Start menüben egy csoporton vagy csempén van a fókusz, annak áthelyezése a megadott irányban
Ctrl + Shift + nyílbillentyűk Ha a Start menüben egy csempén van a fókusz, a csempe áthelyezése egy másik csempére mappa létrehozása céljából
Ctrl + nyílbillentyűk A Start menü méretezése, ha meg van nyitva
Ctrl + nyílbillentyű (elemre való áthelyezéshez) + szóköz Több egyedi elem kijelölése egy ablakban vagy az asztalon
Ctrl + Shift nyílbillentyűvel Szövegblokk kijelölése
Ctrl + Esc A Start menü/kezdőképernyő megnyitása
Ctrl + Shift + Esc A Feladatkezelő megnyitása
Ctrl + Shift A billentyűzetkiosztás váltása, ha több billentyűzetkiosztás érhető el
Ctrl + szóköz A kínai írásjegybevivő (IME) be- vagy kikapcsolása
Shift + F10 A helyi menü megjelenítése a kijelölt elemhez
Shift bármelyik nyílbillentyűvel Egynél több elem kijelölése egy ablakban vagy az asztalon, illetve szöveg kijelölése dokumentumban
Shift + Delete A kijelölt elem törlése a Lomtárba való áthelyezése nélkül
Jobbra nyíl A következő jobbra lévő menü vagy almenü megnyitása
Balra nyíl A következő balra lévő menü megnyitása vagy almenü bezárása
Esc Az aktuális feladat leállítása vagy elhagyása

 

A Windows billentyűvel kapcsolatos billentyűparancsok

Billentyű Művelet
Windows billentyű  A Start menü/kezdőképernyő megnyitása vagy bezárása
Windows billentyű  + A A Műveletközpont megnyitása
Windows billentyű  + B Az értesítési terület fókuszba helyezése
Windows billentyű  + C
Cortana megnyitása beszédfigyelési üzemmódban

Megjegyzések
  • Ez a billentyűparancs alapértelmezés szerint ki van kapcsolva. A bekapcsolásához válassza a Start  > Gépház  > Cortana lehetőséget, és kapcsolja be a Cortana hallgasson a parancsaimra a Windows billentyű és a C billentyű lenyomása esetén felirat alatti váltókapcsolót.
  • A Cortana csak egyes országokban és régiókban érhető el, és előfordulhat, hogy néhány funkciója nem működik mindenhol. Ha Cortana nem érhető el vagy ki van kapcsolva, továbbra is használhatja a keresési funkciót.
Windows billentyű  + Shift + C A gombsáv megnyitása
Windows billentyű  + D Az asztal megjelenítése vagy elrejtése
Windows billentyű  + Alt + D A dátum és idő megjelenítése vagy elrejtése az asztalon
Windows billentyű  + E A Fájlkezelő megnyitása
Windows billentyű  + F A Visszajelzési központ megnyitása és képernyőfelvétel készítése
Windows billentyű  + G A Játéksáv megnyitása, amikor meg van nyitva egy játék
Windows billentyű  + H Diktálás megkezdése
Windows billentyű  + I A Gépház megnyitása

Windows billentyű  + J

 Windows-tipp fókuszba helyezése, ha elérhető ilyen

Amikor egy Windows-tipp megjelenik, erre kerül a fókusz.  A billentyűparancs újbóli használatával a fókusz arra az elemre kerül a képernyőn, amelyhez a Windows-tipp rögzítve van.
Windows billentyű  + K A Csatlakozás gyorsművelet megnyitása
Windows billentyű  + L A számítógép zárolása vagy fiókváltás
Windows billentyű  + M Az összes ablak kis méretűre állítása
Windows billentyű  + O Eszköz tájolásának zárolása
Windows billentyű  + P Bemutató megjelenítési módjának kiválasztása
Windows billentyű  + R A Futtatás párbeszédpanel megnyitása
Windows billentyű  + S Keresés megnyitása
Windows billentyű  + T Váltás az alkalmazások között a tálcán
Windows billentyű  + U A Kezeléstechnikai központ megnyitása
Windows billentyű  + V Váltás az értesítések között
Windows billentyű  + Shift + V Váltás az értesítések között fordított sorrendben
Windows billentyű  + X A Gyorshivatkozás menü megnyitása
Windows billentyű  + Y A bemenet váltása a Windows Mixed Reality és az asztal között
Windows billentyű‌  + Z Az alkalmazásban teljes képernyős módban elérhető parancsok megjelenítése
Windows billentyű  + pont (.) vagy pontosvessző (;) Az emoji panel megnyitása
Windows billentyű  + vessző (,) Az asztalra való átmeneti betekintés
Windows billentyű  + Pause A Rendszer tulajdonságai párbeszédpanel megjelenítése
Windows billentyű  + Ctrl + F Számítógépek keresése (ha hálózathoz csatlakozik)
Windows billentyű  + Shift + M A kis méretűre állított ablakok visszaállítása az asztalon
Windows billentyű  + szám Az asztal megnyitása és a tálcán a számmal jelzett helyen rögzített alkalmazás elindítása. Ha az alkalmazás már fut, váltás ebbe az alkalmazásba.
Windows billentyű  + Shift + szám Az asztal megnyitása és a tálcán a számmal jelzett helyen rögzített alkalmazás új példányának elindítása
Windows billentyű  + Ctrl + szám Az asztal megnyitása és váltás a tálcán a számmal jelzett helyen rögzített alkalmazás utolsó aktív ablakára
Windows billentyű  + Alt + szám Az asztal megnyitása és a tálcán a számmal jelzett helyen rögzített alkalmazás gyorslistájának megnyitása
Windows billentyű  + Ctrl + Shift + szám Az asztal megnyitása és a tálcán az adott helyen lévő alkalmazás új példányának megnyitása rendszergazdaként
Windows billentyű  + Tab A Feladatnézet megnyitása
Windows billentyű  + Fel nyíl Az ablak teljes méretűre állítása
Windows billentyű  + Le nyíl Az aktuális alkalmazás eltávolítása a képernyőről vagy az asztal ablakának kis méretűre állítása
Windows billentyű  + Balra nyíl Az alkalmazás vagy a képernyő bal oldalán lévő asztal ablakának teljes méretűre állítása
Windows billentyű  + Jobbra nyíl Az alkalmazás vagy a képernyő jobb oldalán lévő asztal ablakának teljes méretűre állítása
Windows billentyű  + Home Az asztal aktív ablakának kivételével az összes ablak kis méretűre állítása (újabb használata visszaállítja az összes ablakot)
Windows billentyű  + Shift + Fel nyíl Az asztal ablakának széthúzása a képernyő felső és alsó részére
Windows billentyű  + Shift + Le nyíl Az asztal aktív ablakainak visszaállítása/kis méretűre állítása függőlegesen a szélesség megtartásával
Windows billentyű  + Shift + Balra nyíl vagy Jobbra nyíl Asztalon lévő alkalmazás vagy ablak áthelyezése az egyik monitorról a másikra
Windows billentyű  + szóköz Szövegbeviteli nyelv és billentyűzetkiosztás váltása
Windows billentyű  + Ctrl + szóköz Váltás az előzőleg kijelölt bevitelre
Windows billentyű  + Ctrl + Enter A Narrátor megnyitása
Windows billentyű  + Pluszjel (+) A Nagyító megnyitása
Windows billentyű  + perjel (/) Újbóli IME átalakítás indítása
Windows billentyű  + Ctrl + V Vállkopogtatások megjelenítése

 

A parancssor billentyűparancsai

Billentyű Művelet
Ctrl + C (vagy Ctrl + Insert) A kijelölt szöveg másolása
Ctrl + V (vagy Shift + Insert) A kijelölt szöveg beillesztése
Ctrl + M Belépés megjelölő üzemmódba
ALT + kijelölő billentyű Kijelölés indítása blokk üzemmódban
Nyílbillentyűk A kurzor léptetése a megadott irányban
Page Up A kurzor egy oldallal feljebb léptetése
Page Down A kurzor egy oldallal lejjebb léptetése
Ctrl + Home (megjelölő üzemmódban) A kurzor léptetése a puffer elejére
Ctrl + End (megjelölő üzemmódban) A kurzor léptetése a puffer végére
Ctrl + Fel nyíl Léptetés egy sorral felfelé a kimeneti előzményekben
Ctrl + Le nyíl Léptetés egy sorral lefelé a kimeneti előzményekben
Ctrl + Home (előzmények bejárása) Ha a parancssor üres, a nézőpont áthelyezése a puffer tetejére. Ellenkező esetben a kurzortól balra lévő összes karakter törlése a parancssorban.
Ctrl + End (előzmények bejárása) Ha a parancssor üres, a nézőpont áthelyezése a parancssorba. Ellenkező esetben a kurzortól jobbra lévő összes karakter törlése a parancssorban.

 

Párbeszédpanelek billentyűparancsai

Billentyű Művelet
F4 Az aktív lista elemeinek megjelenítése
Ctrl + Tab Lépés előre a lapokon
Ctrl + Shift + Tab Lépés visszafelé a lapokon
Ctrl + szám (1–9 közötti szám) Lépés az adott számú lapra
Tab Lépés előre a beállítások között
Shift + Tab Lépés visszafelé a beállítások között
ALT + aláhúzott betű Az adott betűvel használt parancs végrehajtása (vagy beállítás kijelölése)
Szóköz A jelölőnégyzet bejelölése vagy jelölésének törlése, ha az aktív beállítás jelölőnégyzet
Backspace Az egy szinttel feljebb lévő mappa megnyitása, ha mappa van kijelölve a Mentés másként vagy a Megnyitás párbeszédpanelen
Nyílbillentyűk Gomb kijelölése, ha az aktív beállítás választógombok csoportja

 

A Fájlkezelő billentyűparancsai

Billentyű Művelet
Alt + D A címsor kijelölése
Ctrl + E A keresőmező kijelölése
Ctrl + F A keresőmező kijelölése
Ctrl + N Új ablak megnyitása
Ctrl + W Az aktív ablak bezárása
Ctrl + az egér görgője A fájl- és a mappaikonok méretének és megjelenésének módosítása
Ctrl + Shift + E A kijelölt mappa fölötti összes mappa megjelenítése
Ctrl + Shift + N Új mappa létrehozása
Num Lock + csillag (*) A kijelölt mappa alatti összes almappa megjelenítése
Num Lock + Pluszjel (+) A kijelölt mappa tartalmának megjelenítése
Num Lock + Mínuszjel (-) A kijelölt mappa összecsukása
Alt + P Az előnézeti ablaktábla megjelenítése
Alt + Enter A kijelölt elemhez tartozó Tulajdonságok párbeszédpanelen megnyitása
Alt + Jobbra nyíl A következő mappa megtekintése
Alt + Fel nyíl Annak a mappának a megtekintése, amelyben a mappa volt
Alt + Balra nyíl Az előző mappa megtekintése
Backspace Az előző mappa megtekintése
Jobbra nyíl Az aktuális kijelölés megjelenítése (ha az össze van csukva) vagy az első almappa kijelölése
Balra nyíl Az aktuális kijelölés összecsukása (ha az ki van bontva) vagy annak a mappának a kijelölése, amelyben a mappa volt
End Az aktív ablak aljának megjelenítése
Home Az aktív ablak tetejének megjelenítése
F11 Az aktív ablak teljes méretűre vagy kis méretűre állítása

 

A virtuális asztalok billentyűparancsai

Billentyű Művelet
Windows billentyű  + Tab A Feladatnézet megnyitása
Windows billentyű  + Ctrl + D Virtuális asztal hozzáadása
Windows billentyű  + Ctrl + Jobbra nyíl Váltás a jobb oldalon létrehozott virtuális asztalok között
Windows billentyű  + Ctrl + Balra nyíl Váltás a bal oldalon létrehozott virtuális asztalok között
Windows billentyű  + Ctrl + F4 A használatban lévő virtuális asztal bezárása

 

A tálca billentyűparancsai

Billentyű Művelet
Shift + kattintás tálcagombra Alkalmazás megnyitása vagy alkalmazás másik példányának gyors megnyitása
Ctrl + Shift + kattintás tálcagombra Alkalmazás megnyitása rendszergazdaként
Shift + jobb gombbal kattintás tálcagombra Az alkalmazás ablakmenüjének megjelenítése
Shift + jobb gombbal kattintás csoportosított tálcagombra A csoport ablakmenüjének megjelenítése
CTRL + kattintás csoportosított tálcagombra Váltás a csoport ablakai közötti

 

A Gépház billentyűparancsai

Billentyű Művelet
Windows billentyű  + I A Gépház megnyitása
Backspace Visszatérés a Gépház kezdőlapjára
Beírás keresőmezőt tartalmazó tetszőleges oldalon Keresési beállítások

 

JSN Medis 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework