Billentyűkombinációk használatával jelentősen felgyorsíthatjuk a munkafolyamatokat – ez nem újdonság, a legtöbb alkalmazásban és operációs rendszerben lehetőség van ezek használatára. Így ha például gépelünk, nem kell felemelnünk a kezünket a billentyűzetről, vagy az egyik kezünkkel „egerészhetünk”, a másikkal billentyűkombinációkat vihetünk be. Ezáltal szempillantás alatt gyakorlatilag bármit megcsinálhatunk a számítógépünkön.

Régi Mac-felhasználók persze ismerik ezeket, a Windowsról áttérők pedig szintén sok ismerős kombinációval találkozhatnak, hiszen a legtöbbször elég a Command gombbal helyettesíteni a jól megszokott Ctrl billentyűt, a Mac pedig egyből azt csinálja, amit korábban megszokhattunk. Lehetnek azonban mindenkinek újdonságok az alap billentyűkombinációk terén is, ezért most röviden összefoglaljuk ezeket.

Cmd-Q
Ez egyből egy olyan dolog, ami kicsit máshogy működik mint Windowsban. Ha ki akarunk lépni egy alkalmazásból, akkor a legegyszerűbben ezzel a kombinációval tehetjük meg – emellett természetesen az alkalmazás menüjéből, illetve a dokkból is elérhető a kilépés funkció. Az ablakok bal felső sarkában lévő kis piros X ugyanis csak az adott ablakot zárja be.

Cmd-W, Cmd-Alt-W
Ha csak az adott ablakot (böngésző esetén az adott fület) szeretnénk bezárni, azt a Cmd+W kombinációval tehetjük meg. A shiftes változat az összes ablakot bezárja, ez például akkor lehet hasznos, ha gyorsan meg akarunk szabadulni például az összes Safari böngészőfültől.

Cmd-T
Ezzel új fület nyithatunk a Safariban, illetve Yosemite Mavericks óta a Finderben is.

Cmd-Tab
Ezzel a régebbi Windowsokból megismert alkalmazásváltót csalogathatjuk elő. A Tab nyomogatásával lépegethetünk az appok között, ha felengedjük a Cmd-ot is, akkor az az alkalmazás kerül az előtérbe. Kombinálhatjuk az előbb megismert Cmd+Q-van is, vagyis ha a „tabolás” közben, a Tab felengedése után egy Q-t nyomunk, akkor bezárjuk az adott programot. A nyilakkal visszafelé is lépkedhetünk az ikonok között.

Cmd-C, Cmd-V, Cmd-X
Ezek egyértelműek, ugyanazok, mint Windows alatt a Ctrl-os társaik: másolás, beillesztés és kivágás. Ha beillesztés közben a Shiftet is nyomva tartjuk, akkor formázás nélkül illeszthetjük be a vágólap tartalmát, ami különböző helyekről összeollózott szövegek esetén lehet nagyon praktikus.

Cmd-F
Szinte bármelyik alkalmazásban kereshetünk ezzel a kombinációval, gyorsan, egyszerűen. Én gyakran használom weboldalakon egy-egy szövegrészlet megtalálására, vagy Preview-ban a PDF-ekben keresésre.

Cmd-Shift-3, Cmd-Shift-4
Képernyőképek készítése, millió további opcióval, melyeket egy külön cikkben már részletesen kitárgyaltunk. Imádom ezt a funkciót OS X-ben, és minden nap számtalanszor használom is.

Cmd-Shift-A, Cmd-Shift-U, Cmd-Shift-D, Cmd-Shift-H
A Finderben ugyan nagyon gyorsan lehet navigálni az oldalsáv segítségével, de mi van, ha fel akarunk vágni egy ismerősünk előtt, és olyan sebességgel mozognánk a főbb mappák között, hogy fel sem fogja azt? Természetesen erre is van billentyűkombináció. Az A az Alkalmazások (Applications), az U a Segédprogramok (Utilities), a D az Íróasztal (Desktop) a H pedig a felhasználónevünkkel jelzett saját könyvtárunkba visz.

Cmd-Alt-Esc
Még Macen is előfordulhat néha, hogy egy alkalmazás nem reagál. A futó alkalmazásokat a fenti kombinációval előhozható ablakból kényszeríthetjük kilépésre. Hasonló, mind Windows alatt a Ctrl+Alt+Del.

Cmd-H, Cmd-Alt-H
Ha szeretnénk gyorsan eltüntetni egy appot anélkül, hogy bezárnánk az ablakait, nyomjuk le a Cmd+H kombinációt (Hide). Ha ezután az ikonjára kattintunk a dokkban, vagy előcsaljuk a Cmd+Tab kombinációval, minden ugyanúgy áll vissza, mint az elrejtés előtt. Az Alt közbeiktatásával pedig az aktuális alkalmazáson kívüli összes többi programot rejthetjük el, ha nagyon szeretnénk koncentrálni arra amit éppen csinálunk.

Cmd-M
Az adott ablak leküldése a dokkba a régi jó ismerős animációval. Hasonló ahhoz, mint amikor Windows alatt rejtettünk programokat a tálcára. Érdekesség: ha nyomva tartjuk a Shiftet, az animáció belassul, így még jobban gyönyörködhetünk benne. Házi feladat: más, billentyűzettel elérhető animációkkal is kipróbálni ezt (pl. Mission Control, Launchpad).

Cmd-Backspace, Cmd-Shift-Backspace
Az előbbi a fájl törlése egyetlen kombinációval, az utóbbi pedig a kuka ürítése. Így egy szempillantás alatt szabadulhatunk meg a szükségtelenné vált fájloktól. Ha pedig kikapcsoljuk a Finder beállításaiban azt, hogy rákérdezzen a kuka ürítésére, akkor tényleg a másodperc töredéke alatt törölhetünk bármit. Vigyázat, könnyű nagyon hozzászokni! Ha véletlenül töröltünk valamit, akkor a Time Machine még mindig segíthet.

Cmd-P
Nyomtatás a legtöbb alkalmazásban, pillanatok alatt. Ha a felugró ablak bal alsó sarkában a PDF-re kattintunk, gyakorlatilag bármiből (weboldalakból, egyéb dokumentumokból) készíthetünk PDF-fájlokat.

Cmd-N, Cmd-Shift-N
A legtöbbször valószínűleg a Finder alatt használjuk majd ezeket. Az előbbi egy új ablakot nyit (ez működik Safariban is, illetve a legtöbb alkalmazás új dokumentumot készít ezzel a kombinációval), az utóbbival pedig új mappát hozhatunk létre Finderben, vagy új privát ablakot nyithatunk Safariban.

Cmd-Z
Az életmentő visszavonás a legtöbb alkalmazásban. A Finderben például visszavonhatjuk, ha egy fájlt dobtunk a kukába (a kukaürítést viszont nem!), vagy Safariban visszahozhatjuk a legutóbb bezárt böngészőfület.

 

Forrás: imagazin.hu